Måne och sol, glädje och sorg

2015-05-24

Det har varit några intensiva veckor. Vi inledde med att seminera några frysston i början av maj, de avlöste varann - så fort en var klar kom nästa. För er som är insatta förstår ni att det är mycket jobb, när vi seminerar med fryst sperma kollas stona ibland så ofta som var fjärde timme. Och då är det såklart dygnet runt.

Några ston på färsk transportsperma har också seminerats, och vi har påbörjat ganska många totalt sett. Det blir nog fullt jobb detta året också! Bara från kvällens veterinärundersökning stannade ytterligare fyra ston, så just nu är det ganska fullt. Men det är otroligt kul att det rullar på.

Vi kollade också årets första dräktighet idag och fick skriva Dr+! Superkul, ett sto på fryst som inte hade de bästa förutsättningarna (ålder, inte haft föl på länge etc) men ändå tog sig på första försöket. Hurra!

Vi har också fått alla föl för året. En inackordering och tre egna ston har fölat i veckan som gått. De egna var Fair Choice, som fick ett stoföl e Clintissimo Z och Montana, som fick ett hingstföl e Cornet Obolensky. Båda dessa föl var tingade i förväg och är alltså redan sålda. Den tredje egna var Cirieka Z, som olyckligt miste ett vackert hingstföl e Latour. Det är märkligt att det inte kan gå riktigt bra nån gång...

Nu börjar det dock bli dags att välja hingstar till de egna stona. Jag har några idéer, och Heather Primera är redan seminerad med Corporal VDL. De andra får vi se vad de får för hingstar. Fölen är bara några dagar så det finns tid för mer grubbel, som om jag inte hade tänkt nog hela vintern ;-).

Vi har släppt några unghästar på "halvbete", tyvärr är ju våren så seg så det växer inte värst mycket gräs. Men de utfodras fortfarande så magarna får i alla fall vänja sig långsamt. Idag har det ändå varit ganska varmt, så förhoppningsvis kommer sommaren lagom till juni månad. Då kommer nog allt explodera i grönska!

 

Hingst född 21 maj e Cornet Obolensky u Montana e Iowa - Voltaire

 

//J

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)