Semindebatten

2014-08-07

Jag hade egentligen inte tänkt göra nåt "offentligt" inlägg i den så kallade semindebatten, men efter att i morse ha upptäckt att jag blivit utslängd från Stoägarföreningens Facebook-sida orkar jag inte låta bli.

Nämnas bör till att börja med att jag inte är eller har varit medlem i ovan nämnda förening. Jag vet inte om alla andra i FB-gruppen är det och om det är anledningen, men jag tvivlar på det.

Jag tycker det är så otroligt synd att detta är en infekterad debatt. För mig är en stoägarförening något jag verkligen tycker behövs i Sverige, och jag gladdes när den bildades. Av någon anledning har jag dock varit avvaktande och med den senaste tidens rasande diskussioner förstår jag inte hur jag någonsin övervägt att gå med i föreningen.

Hur väl insatta ni är i frågan har jag naturligtvis ingen aning om, men det har pågått en debatt på Tidningen Ridsports hemsida: http://www.tidningenridsport.se/Avel/Semindebatten/

På Facebook har också en del diskussion förts och där har jag ibland varit delaktig. Tydligen har jag också varit obekväm. Man kan till exempel läsa följande, skrivet av föreningens ordförande:

Jag har gång på gång efterfrågat fakta från föreningen för att försöka första vad de egentligen vill. Jag har också, på efterfrågan från styrelseledamöter, skrivit ganska långa mail om vad jag egentligen tycker att föreningen bör jobba med.

Så nog har jag bidragit även positivt.

Hursomhelst, vad handlar detta om? Jo, man vill "göra möjligt för stoägare att seminera hemma".

Då säger jag att man för det första ska vara medveten om att den möjligheten finns redan. Alla kan ansöka om semintillstånd hos Jordbruksverket och seminera hemma, om man har tillgång till en ansvarig veterinär. Jag gjorde själv så i flera år med mina egna ston. Inte för att det blev billigare (för det blir det inte), men för att det var enklare både för mig och veterinären.

Föreningen försöker (?) att påverka Jordbruksverket så att man ska ändra ordalydelsen i Seminförordningen. Fram till 2012 hette det att "ston ska ultraljudas innan seminering". 2012 ändrades detta till "ston ska ultraljudas innan varje seminering". 

Detta ordet "varje" är tydligen riktigt farligt. Men för oss i branschen är frågan helt obegriplig. Det är ytterst sällsynt att man vill seminera ett sto utan föregånde ultraljud. Varför då, undrar ni? Jo för det första är det en kostnadsfråga. Skicken är dyra, inte minst från utlandet. De kostar ofta mellan 1000-2000:- per styck. Då vill man inte beställa i onödan!

En annan aspekt är att man förorenar stoet varje gång man seminerar. Det är absolut inte av godo att seminera flera gånger per brunst, även om det ofta blir två gånger och ibland också tre. Om man inte ultraljudar har man ingen aning om när det är optimalt!

Man vill också ha koll på hur stoet reagerar på semineringen. En del ställer sig med vätska och andra kan ha dubbelovulerat = risk för tvillingar. Det senare är nödvändigt att veta för att eliminera risken för tvillingfödsel.

En del röster höjs för att "stoägarna har koll på sina stons brunster" och att man därför ska kunna seminera "i blindo". De som tycker så välkomnar jag gärna hit på studiebesök :-). Det är väldigt många ston som aldrig visar brunst, i synnerhet de med föl vid sidan. Jag har flera ston som varit här många år, och ingen av dem ser jag några yttre brunsttecken på alls trots att jag känner dem väldigt väl (däremot brukar man kunna "se" på dem när de är dräktiga).

Att dra hela seminfrågan ännu längre och tro att vi ska närma oss nötsemin, och använda oss av husdjurstekniker - det är utopiskt. För det första finns nästan inga husdjurstekniker kvar eftersom de flesta mjölkbönder seminerar själva. För det andra är det oförståeligt att detta skulle bli billigare, det är inte gratis att seminera en ko heller... och de kommer ofta i besättningar på 100-200 stycken, inte 1-2 som stona gärna gör. Vilket innebär att stordriftsfördelarna är enorma i jämförelse.

Jag debatterar gärna men ogillar när tonen blir otrevlig. Som seminstationsinnehavare vill jag inte höra från stoägarföreningens (jo jag äger ston också) ordförande att: "En näringsidkare som behandlar sina kunder föraktfullt eller maktfullkomligt har snart inga kunder. I svensk semin-näring däremot klarar man sig utmärkt ändå." 

Jag hoppas verkligen ingen av mina kunder tycker att jag är föraktfull (hör av er i så fall!!).

Eller: "Om jag vill att mina ston ska kunna semineras hemma av husdjurstekniker påverkas knappast andra än de som själva är seminstation eller vill bli och ser mig som en förlorad kund?"

Jag ser inga förlorade kunder i detta. I Värmland finns inget, och kommer inte finnas, alternativ till seminstationer på det sätt som vi gör idag. För mig är inte risken förlorade kunder, för mig är risken ston som inte dräktiga och ledsna hästägare.

Jag driver den här frågan av två anledningar: 

 

  • För att de som faktiskt "går på" snacket om att hemsemin/"nysemin" är lösningen på allt, är billigare och enklare, är det moderna - inte ska att drabbas i slutänden av höga kostnader och icke dräktiga ston.
  • För att jag verkligen verkligen tycker att en Stoägarförening kan göra massor av bra saker för de svenska stoägarna och jag anser att det är synd och skam att man inte gör det utan helt andra oväsentliga saker.

 

För att konkludera: Jag. Förstår. Inte.

Och ingen ens bemödar sig för att försöka förklara, utan bara fortsätter med sina nedsättande kommentarer gång efter annan. Jag skulle kunna klistra in fler exempel (har sparat skärmdumpar på borttagna diskussioner t ex) men försöker minimera det för att inte sänka min egen nivå alltför långt...

 

//J

 

 

Antal kommentarer: 2

2014-08-08 07:30:33 - Charlie, Charlie@stallpooh.se

Hej, precis som du är jag inte, och har jag inte varit medlem. Men jag skrev frågor på Facebooksidan i början när föreningen bildats för att undersöka om det var något för mig. Jag blev också ombedd att maila in frågorna istället, och gjorde så. Men jag fick inte heller svar på mail. Bara halvspydiga kommentarer i tråden.
Jag sa tack och hej! Ett så lågt bemötande kan man vara utan.
Vad gäller dina åsikter om hemsemin så håller jag med dig.

2014-08-08 08:16:43 - Jenny

Egentligen borde man väl bara ignorera allt och tiga ihjäl debatten, men jag tror att det kommer drabba de mest oerfarna stoägarna på flera sätt - ekonomiskt och emotionellt framförallt.

Nånstans känner jag att jag har ett "ansvar" (stort ord men ändå) att förklara verkligheten.
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)