Nya Blup-index

2013-12-16

I förra veckan uppdaterades SWB:s Blupindex. Blup är ett index som anger förväntat avelsvärde, och som används inom de flesta husdjursarter runt om i världen.

Man kan säga att 100 är ett ”genomsnitt” och värden över 100 är bättre än snittet. Det finns dock lite olika skalor så man kan inte jämföra olika Blup-system rakt av.

Jag lär mig aldrig att anteckna vad mina ston ligger på för Blup innan uppdateringen sker, så det är lite svårt att veta om de har gått upp eller ner. I år tror jag dock att de äldre stona har sjunkit lite (det är normalt eftersom populationen hela tiden förbättras i takt med avelsframsteg). Så här ser det ut i alla fall (index för egenskapen hoppning):

Fair Choice       134

Montana          138

Chivonne Z       127

Även Valerie (http://www.blup.se/sv-SE/horses/231048-valerie-53-swb) har fått ett preliminärt index, preliminära index är endast baserat på härstamning (I de andra fallen vägs egna och avkommors prestationer in) på 137.

Cirieka Z har inget index eftersom hon har ett Zangersheide-pass och ingen tilläggsregistrering i ASVH. Eftersom hon inte heller har några egna meriter eller avkommor som presterat i Sverige skulle hon ändå inte fått ett index.

Glädjande är att hingstar som vi använt har fått mycket bra siffror! Iowa, som är far till Montana och dessutom far till Chivonnes kommande föl, har klättrat på topplistan och ligger med sitt hoppblup  156 på en 6:e plats av Sveriges bästa hoppförärvare.

Indoctro som är far till Montanas kommande föl ligger tvåa med 162.

Click and Cash, som är far till Valerie och Darkness (u Fair Choice) fick sitt första index i år (hingstarna måste ha 15 bedömda avkommor för att få index). Han hamnade på 146 och gick in på en 16:e plats.

Även Baltimore, som vi använt till flera olika ston men tyvärr bara har en uppfödning efter, fick sitt första index på 147.

Det är väldigt roligt att ha använt hingstarna som relativt unga och oprövade, när de sen visar sig ha en bra förärvning!

 

//J

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)