Att hålla sin linje

2019-03-31

Nu är det hingstvalstider! Det syns överallt, på sociala medier, i min telefon och med alla hingstvisningar. Det är verkligen ett fascinerande vårtecken.

Med hingstval kommer frågor och svaren är i sanning oerhört skiftande. På Facebook försöker jag i möjligaste mån att inte lägga mig i, för det är nästan omöjligt att veta hur personen som står bakom frågan resonerar. Sen blir det där lite motsägelsefullt, för jag lägger själv ut trådar ibland och blir besviken på att för få svarar. Hur man än vänder sig...

Men just det där om hur folk resonerar fastnar jag gärna lite vid. Hur tänker du? Vad är din strategi? Ganska ofta tror jag inte alla har svar på den frågan, men ändå har man nog en slags linje man följer. Jag har tänkt en del på det där genom åren och tankarna fick en extra skjuts när vi var på en avelsresa i Belgien nyligen. Vi var några stycken (ni har kanske läst om oss i Tidningen Ridsport) som besökte några uppfödare/hingsthållare mm under en helg i februari.

Det som mest fångade mig under de där studiebesöken var just att alla verkligen höll sin linje. Det var väldigt lite snack om "så här eller så här ska ni göra" utan verkligen ett konstaterande "det här tror jag på". Och det imponerar på mig. Mest såklart för att det bekräftar mitt eget tankesätt, men också för att vi faktiskt var hos kommersiella hingsthållare som hade allt att vinna på att vi skulle "falla för deras övertygelser".

Jag tycker det är jättesvårt att beskriva min linje. Jag vet exakt hur jag tänker men det är sannerligen mycket magkänsla! Minst 50% vill jag påstå. Om man sen håller isär linje (som i att hålla sin linje) med linjer, så tänker jag väldigt mycket i linjer. Dvs hingstlinjer och hur de kombineras. Jag gillar att dubbla individer på rätt ställen (vad det nu är...) i stamtavlan (detta gäller även fantastiska ston även om just det för det mesta inte handlar om linjer) och att försöka kombinera rätt linjer med varandra. 

I första hand kommer naturligtvis hingstvalet an på individen och dennes förmågor, stammen på fädernet och mödernet och i de fall den är i tillräckligt hög ålder dess förärvning. Men detta ska sen kombineras med rätt sto - som tur är har jag många men det är heller inte svaret. Vem är den rätta?! Avel är sannerligen ett lotteri men man kan ju sträva efter att få så goda odds som möjligt. Idag har vi tillgång till alla Europas hingstar nästan lika enkelt som de svenska, tänk för bara 30 år sen när man var tvungen att åka till hingsten! Inte konstigt att vi gör snabba avelsframsteg.

Jag har förmånen att ha några människor som står mig nära och som inte kan någonting om hästavel, men som ändå vill veta. Det är en utmaning att försöka förklara vad man håller på med, och det är otroligt lärorikt! Det bästa sättet att lära sig något på är att lära någon annan, och det blir på riktigt sant när man ska förklara varför man vill ha en viss typ av hingst till en viss typ av sto. Att sätta ord på det och svara på följdfrågor varför man fattat vissa beslut är väldigt utvecklande. för mina tankar. Jag tror det är lite farligt att hamna i en bubbla där man bara pratar med likasinnade.

Ja, utöver det rent genetiska så måste man också producera säljbara individer. Det är kanske det viktigaste för mig (jag känner att jag tar allting i lite fel ordning nu). En viktig del i min linje är att mina uppfödningar är eftertraktade på marknaden, helst redan i ung ålder. Det är också en av anledningarna till att jag har mycket hårt selekterade ston. Den andra anledningen är att de potentiellt kan producera bättre hästar än sämre ston, såklart. Men stona måste vara gångbara och detta helst på en internationell marknad.

 

Sandy, sto född 2010 e Camaro M u Magic Mist e Cortez

 

Avel är ett lotteri, som sagt, och det vore synd att säga att det är lätt. Men - vore det lätt skulle alla hålla på, och det som är enkelt är inte intressant! Nu stundar återigen en spännande säsong och det är många som hör av sig. Det kommer helt säkert att bli full rulle igen om några veckor och förhoppningsvis går de flesta av våra uppfödardrömmar i uppfyllelse. 

Nu kör vi!

 

//J

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)