Bruksprov

2016-03-13

Så var det dags för bruksprov på Flyinge igen. Starten på våren! Jag åkte ner på torsdag eftermiddag efter ett jobbmöte i Vänersborg så det blev två dagar på provet, fredag och lördag.

Det vore roligt att vara där en hel vecka nån gång men det är alltid svårt att klämma in. Vi som har "vanliga" jobb och inga anställda på gården har inte alltid så lätt att ta oss hemifrån mer än en natt i taget... nu blev det två och det är ändå ganska lagom.

Jag tyckte det var många intressanta hingstar anmälda i år (har bara koll på hopphästarna). Bra stammar med bra mödernen på många och därtill spännande pappor. Antalet var större än de senaste åren och det är verkligen ett gott tecken.

På fredag visades 3-åringarna i löshoppning, deras andra runda under veckan. Jag tyckte att tre hingstar var riktigt fina och två av dem ansåg jag borde ha godkänts. En av dem gick igenom (Copycat), i övrigt kände jag mig som ett levande frågetecken när de tillkännagavs på lördag morgon. Nu hade jag inte sett deras första runda och hade ingen koll på exteriörpoäng, men det känns lite "sådär" när man är helt icke-överens med domarna.

På fredag gick de 4- och 5-åriga hästarna under testryttare och på lördag runda nr II med sina ordinarie ryttare. Jag hade en klar bild över vilka jag tyckte skulle gå igenom, och döm om min förvåning när de tillkännagjordes under lördag eftermiddag - jag hade rätt på varenda en! Det har banne mig aldrig hänt förut. Min favorit bland dessa var nog Triton Hästak, som jag inte alls hade kollat upp innan. Han skötte sig riktigt bra. Även Häkkinen VDL var mycket fin.

Vårt sto Abbedissa xx (dräktig med Calandro)s pappa visades upp som fullblodshingst och godkändes. Han heter Bosun's Watch och har meriter från galoppbanan. Bra för mig som nu har ett sto med lite högre avelsvärde, sen återstår att se om han får några ston. Men det är bra att några rena fullblod godkänns då och då anser jag. De används inte så mycket men vi behöver peta in några nya då och då och det behöver inte nödvändigtvis vara ston. Jag har fullblod i tredje eller fjärde led på nästan alla mina avelsston och är noggrann med att "hålla nivån" så att det inte blandas bort för mycket. Fullblodet tillför många goda egenskaper.

I övrigt är det alltid lika roligt att komma till Skåne - det enda som är jobbigt är att det är så mycket man ska göra "när man ändå är där" så det blir allt som oftast stressigt ;-). Nu hade vi dock rätt mycket tid att ta det lugnt så det var helt ok. Man träffar många likasinnade och får prata häst oavbrutet i några dygn.

Lite fryssperma åkte också med hem, vi får se om det är nåt som kommer användas i år eller om det får ligga och mogna lite. Mina hingstval som ju varit klara länge börjar som vanligt att revideras en smula. Det finns många fina och jag har för få ston. 

Under veckan ska jag färdigställa en att göra-lista med deadline 15 april, dvs sånt som måste göras innan vi börjar kolla ston och innan mina börjar föla. Den kommer att bli lång!

 

//J

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)