Övervaka fölningarna!

2014-05-12

Det kan inte sägas nog många gånger: Vaka på era ston! 

Det är verkligen inte enkelt att få vara med på en fölning. Ston är smarta och snabba och så fort man vänder ryggen till så lägger de sig och fölar. Det kan gå från inga tecken alls till en fölunge helt ute på bara 10 minuter.

Dock så är det otroligt viktigt att man gör sitt bästa för att ha koll. Även om du inte hinner se själva förlossningen så kan det göra stor skillnad att komma direkt efter och se till att fölet får råmjölk osv. Det är timmar om att göra, och dessutom viktigt att veta (ungefär) när fölet är fött. Detta gäller både för råmjölk och för stoets efterbörd.

Det är faktiskt lag på att fölningar ska övervakas, även om det är nog så svårt att genomföra.

Alla ston är olika och en del visar väldigt tydliga tecken. Andra döljer så mycket som möjligt, och särskilt ston man inte känner väl kan vara svåra att se på tycker jag själv.

Hos oss övervakar vi med kamera och jag har nästan bestämt att köpa en övervakningssele till nästa säsong (tips mottages gärna!). Kameran är jättebra, man ser utan att störa, men det är lätt att missa - att ha klockan på halvtimmasintervall på natten räcker inte kan jag avslöja ;-).

Jag mäter också all råmjölk med en refraktometer för att veta antikroppshalten. De allra flesta föl nappas med två dl bra råmjölk inom ngn timme efter födseln, om de inte är väldigt snabba upp på benen. Det känns säkrast, och det är hemskt stressande att stå bredvid och se hur de försöker hitta spenen. Har man nappat dem kan man gå in och låta dem greja i lugn och ro.

Här är en film på en fölning jag fick vara med på (Choice fölar helst med mänskligt sällskap). För den som undrar går jag direkt in i boxen där filmen slutar och tar hål på hinnorna. Det fixar nästan alla föl själv men det känns alltid bättre att hjälpa till:

 

 

I natt föddes ytterligare ett föl, mera info kommer.

 

//J

Antal kommentarer: 1

2014-05-12 15:17:05 - Marie F

Kanonbra skrivet!! :D
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)