Säsongen 2022 - snart kör vi

2022-02-20

Februari är snart slut och även om det spås två decimeter snö imorgon så är våren i annalkande. Det märks stor skillnad på ljuset nu och många av hästarna har börjat fälla. Det börjar bli dags att förbereda sig för seminsäsong!

Jag tänkte göra en liten bloggserie här under några veckor framöver. Den ska handla om allt från hingstval till hur ni ska parkera hos oss, alltså från stort till smått. Tanken är att ta ett samlat grepp kring de vanligaste frågorna vi får före, under och efter säsong och på så sätt underlätta för er som kunder. 

Har ni specifika frågor eller inspel redan nu så hör gärna av er! Jag har en preliminär plan i mitt huvud men har garanterat inte tänkt på allt. 

En del saker är nytt för i år. Den största förändringen för er är att vi kommer ha veterinärundersökning måndag, onsdag och fredag morgon/fm istället för kvällar som tidigare. Detta har många fördelar men också några nackdelar. Den största fördelen är att vi ligger närmare ägglossning i tid vilket kan medföra färre skick, färre semineringar och färre undersökningar för stoet. Det är bra både för henne och för ägarens plånbok. 

En nackdel är att vi behöver jobba under viss tidspress eftersom sperman måste beställas vid ett visst klockslag. Detta gäller särskilt de hingstar som ska gå med flygfrakt då beställning är kl 9 eller ibland tidigare. Det betyder att ni som åker med era ston kan behöva vara här tidigt på morgonen. 

Vår bedömning är dock att detta totalt sett är till stor fördel. 

Vi kommer att införa ett nytt kösystem där det inte som innan är drop in under hela kvällen (nu alltså morgonen) utan man får ett tidsintervall att hålla sig till. Detta kommer förhoppningsvis lösa köproblematiken som vi dragits med under ett par säsonger. 

Det blir digitaliserad journalföring vilket kanske inte påverkar dig som kund lika mycket som oss som jobbar, men en skillnad blir att flödet mellan oss och dig blir helt annorlunda och mer tydligt. Det tror vi också är bra för alla. 

Vi ska jobba vidare med tydlighet till er i alla steg och här hoppas jag att alla ska uppleva skillnad! Det kan handla om skyltning, regler för urlastning och hygienrutiner och vår strävan är att alla ska känna sig hemma här men också respektera att detta är en veterinär inrättning som kräver både ordning och reda och ibland även sekretess. 

I år kan vi inte erbjuda seminering med fryst sperma eftersom vi byter veterinär och inte har någon tillräckligt nära (med fryst behöver stoet ibland kollas så ofta som var fjärde timme). 

Ja, nu har ni fått en liten försmak av säsongen 2022 och jag hoppas alla är taggade! Glöm inte att höra av er om ni har funderingar men jag hoppas också att den här lilla serien ska svara på de flesta. 

Ett sista medskick är att så tidigt som möjligt lägga in ditt sto på språngrulla (SWB) eller meddela oss på annat vis (övriga raser) om du planerar seminering. Vi fick neka ganska många ston förra året då vi inte kan ta emot ett obegränsat antal och det är inte att rekommendera att vänta för länge med att fatta beslut. Sen kan allt hända såklart, det vet vi alla som håller på med djur. 

Nästa del kommer att fokusera på seminstationen - vad gör vi egentligen och varför?

 

//J

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)