Galningen till vänster

2018-12-21

Det börjar bli dags för en summering av året. Som vanligt är det glest mellan inläggen här men jag tänker inte lova någon förbättring den här gången heller ;-).

Efter ett otroligt tufft 2017, både på det personliga planet och i hästeriet, känns det bra att ha haft ett mycket bättre år. Det känns lite märkligt att skriva detta eftersom det egentligen var ett riktigt jobbigt år vädermässigt, men hur det än är så är allting relativt. I början av augusti var jag dock rejält uppgiven med tanke på fodersituationen men som tur var fick vi lite regn då. Sen har hösten varit fantastiskt fin med bete långt fram i november, och tack vare mycket överlagrat gräs från 2017 tror jag nu att vi kommer ro foderåret i hamn. Det var inte helt självklart för en tid sen. 

Mest fascinerades jag under sommaren av hur bra hästarna klarade sig på vad jag bedömde som "inget" bete. Det var (ja ni vet ju allihop) rena rama öknen. Men alla var tjocka och fina så det där bruna höet som satt fast i backen med ena änden var tydligen både smakrikt och näringsrikt. Men visst betades det ganska hårt på ytor där djuren normalt inte går. 

Det föddes fyra egna föl här mellan maj och juli. Därutöver hade jag fem inackorderade ston som fölade så det var en intensiv period. Alla fölningar gick bra utan några allvarliga komplikationer. Det är sannerligen inte självklart. Av de fyra egna är tre hittills sålda, alla till bra hem. Riktigt roligt! Efter sommaren var nog alla lite oroliga för att det skulle bli svårt att sälja hästar men den oron visade sig obefogad.

Seminsäsongen flöt på bra. Vi hade många ston, en bra bit fler än förra året och dräktigheten var otroligt bra! Däremot verkade ovanligt många resorbera - jag vet inte om vädret kanske ställde till det där. En av dem var vår egen Montana som blev dräktig med Chellano Z först men sedan fick omsemineras med Hip Hop. Med facit i hand är jag riktigt glad för det eftersom Hip Hop plötsligt avled häromdagen. 

Den nya slingan för spermaskick fungerade långt över förväntan. I år gick vi helt ifrån PostNord, som inte lyckats klara sitt uppdrag, till en privat entreprenör som körde lådorna ända in i stallet. En sanslöst bra förflyttning vad gäller både trygghet i leverans och tidsåtgång för mig som stationsägare. Dyrare, ja, men väl värt varenda krona om ni frågar mig. Jag tror detta bidrog en hel del till vårt goda dräktighetsresultat. 

Utöver Montana så har jag fyra egna ston dräktiga. Cirieka Z (Caretano - Ramiro) med Gamelus R, Championa Z (Crown Z - Calvaro) med Action Blue, Heather Primera (Heartbeat - Cortez) med Million Dollar och Emmylou (Casquetto - Esteban xx) med Unlimited. Vi seminerade också Toscana och Just on Time men dessa är tomma - ingen av dem fick några bra chanser till dräktighet så vi ska inte skylla på dem. Nya tag nästa år!

Valerie kom hem under hösten på grund av en skadad ryttare. Jag var i valet och kvalet om vad jag skulle göra, tanken har alltid varit att spara henne till avel men eftersom jag fick tillfälle att köpa tillbaka hennes syster för ett par år sen kändes det inte lika viktigt. Beslutet föll till slut på försäljning och hon är nu såld till en bra familj i Lindesberg.

I övrigt har hösten gått i en rasande fart. Den bestod av bra väder, som sagt, även om vi nog faktiskt hade behövt regn - jag har aldrig varit med om en torrare höst. Eller sommar såklart men det hade väl ingen nu levande människa. Nu har vi fått lite tjäle och till och med några cm snö, så det är hårt och bra i hagarna och ljust och fint. Det är som vanligt lugnt på hästfronten den här årstiden. 

Nu är det dags för lite julledigt och sen är det snart dags för fölningar igen! Och seminsäsong, och... årshjulet snurrar snabbt men så är det när man har roligt!

 

Vi önskar er alla en God Jul och ett riktigt Gott Nytt år, på återseende 2019!

 

 

Galningen till vänster? Det är Brightness, sto född 2017 e Colmander - Click and Cash. Den snälla till höger är Toscana, sto född 2008 e Hip Hop - Stanford. Skummisen i mitten är nånstans mittemellan galen och snäll.

Antal kommentarer: 2

2018-12-21 22:56:57 - Petra Wingefors, vet@wingefors.nu, www.wingefors.nu

Kul läsning! Jag tror mest på galen på hon i mitten, som alla hästfolk, inkl mig själv:))
God Jul till er!(star)

2018-12-22 01:45:24

Snygg med tomte luva:|
Förslag att du bara byter färg efter årstiden:|;)
God Jul
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)