Idel Ädel Avel

2013-11-14

Äntligen kan vi hälsa nya avelsstoet Cirieka Z välkommen! Hon kom sent igår kväll efter att ha åkt transport från Belgien sen i måndags (naturligtvis inkluderat vila).

 

Cirieka Z

 Cirieka Z

Cirieka är köpt från Zangersheide där hon verkat hela sitt liv och fått åtta avkommor. Flertalet av dem har exporterats, tre finns t ex i Argentina. Kvar på Zangersheide finns bland annat en blivande fyraårig hingst efter Zandor Z som kommer att verka i avel hos dem under 2014.

Cirieka har en helt fantastisk härstamning… en dröm för hopphästuppfödaren! Hon är efter hingsten Caretano Z, som själv vann unghäst-VM som 7-åring och tävlade mycket framgångsrikt under Jos Lansink till och med Grand Prix under ett par säsonger – olyckligtvis avbröts karriären tidigt pga en skada.

Caretano har lämnat ett antal hästar i 1,60-hoppning samt flera godkända hingstar, t ex Chicago I Z och Chequille Z. Caretano är i sin tur efter Caretino, i Sverige kanske mest känd som far till Casall (RGB). Caretino ligger 6:a på WBFSH:s lista över ledande fadershingstar och har legat runt 5:e plats i många år.

Caretanos mor Bravo är nästan mer intressant – hon kommer ur den kända holstein-familjen 104a, och har lämnat inte mindre än fyra godkända hingstar: Caretano, Contendro I och II samt Cassito. Minst tre av hennes avkommor har tävlat 1,60-hoppning.

Så till Ciriekas möderne. Som ni säkert vet lägger jag otroligt stor vikt vid mödernet när jag väljer mina ston, och den här gången har jag inte gjort något undantag. Ciriekas mamma heter Reurika Z och är mor till fyra godkända hingstar, däribland Faust Z som dessutom tävlade 1,60. Faust har i sin tur lämnat ett antal godkända hingstar och 1,60-avkommor. Reurika har också lämnat flera 1,60-hästar och är dessutom mormor till ett ännu större antal.

Och sen har vi mormor… Heureka! Ett av världens kanske mest kända avelsston. Heureka Z tävlade själv Grand Prix och vann massor av stora tävlingar genom sin karriär. När den var avslutad blev hon avelssto och är ett av de ston som grundade Zangersheide (kanske det viktigaste?).

Hon lämnade hingsten Goliath Z, far till Grosso Z som blivit något av en legendar. Han är t ex far till Goldfever (VM-guld, EM-guld etc) och morfar till Corporal VDL.

Hon lämnade Ahorn Z, som blev far till Acord I-III och totalt över 15 godkända hingstar.

Och, såklart, lämnade hon Argentina Z. Argentina blev mor till en av världens absolut mest berömda tävlingshästar – Ratina Z. Detta fantastiska sto som vann dubbla OS-guld, dubbla EM-guld, VM-guld, världscupsfinal, Aachen Grand Prix med flera internationella GP-klasser.

Argentina Z lämnade även helbröderna Rebel I-III Z som i sin tur varit mycket framgångsrika, samt ytterligare flera 1,60-avkommor. Argentinas avkommor är till övervägande delen efter hingsten Ramiro Z (som knappast kräver någon närmare presentation) och han är även morfar till Cirieka.

Cirieka är dräktig med Asca Z som tävlar på internationell nivå under Christian Ahlmann. Asca är e Askari – Carthago.

Asca Z

 Asca Z

Allt kan hända, men vi hoppas såklart på att Cirieka ska få några fler avkommor här i Sverige och föra sina utomordentliga blodslinjer vidare :)

 

 //J

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)