Halvtid

2015-06-14

Ja, nu är det väl nåt som kan betraktas som halvtid i seminsäsongen. Vi startar runt 1 maj och 1 augusti brukar i princip alla ston vara påbörjade. Sen är det alltid lite pyssel innan vi stänger för säsongen, men ca 15 augusti slutar de flesta hingstar att tappas.

Det har hittills varit en mycket jämn ström av ston. Det är faktiskt lite fascinerande, man kunde ju tro att det hopar sig ibland med väldigt många ena veckan och nästan inga andra, men så är det inte (eller har inte varit än i år i alla fall) utan det kommer några nya varje vecka helt enkelt.

Några omlöpare såklart, alla blir inte dräktiga på första försöket. Men en hel del dräktigheter har vi konstaterat.

Vi har också haft frysston i en jämn ström, det är ju inte så många och det är faktiskt nästan sämre när det bara är ett och ett. Man måste ju lik förb-t titta på dem. Nu sist har vi haft ett sto som "aldrig släppte ägg", att kolla var sjätte timme dygnet runt i flera dagar tär på krafterna. Men i morse seminerade vi äntligen så nu är det lite lugn och ro i ett par dygn. 

Snart midsommar och då vänder även sommaren, jag brukar irritera mig på folk som säger det men i år är det ju helt sjukt - har vi haft två eller tre sommarvarma dagar? Men vi får väl hoppas att det blir sommar ändå. Fördelen är att det är väldigt lite insekter, knott har vi gott om men övriga flygfän lyser med sin frånvaro. Skönt. Vi bor på en höjd så vi brukar inte vara så värst utsatta, men med mycket djur blir det ändå alltid mycket flugor och dylikt.

Vi släppte några hingstar på bete förra helgen, sex stycken ettåringar av lite blandade raser. De är ett riktigt skönt gäng! Äter - sover - äter - sover. Inte mycket bus men det kommer säkert med tiden.

Jag har seminerat två av mina egna ston men ingen är ännu dräktig (en löpte om, en är seminerad helt nyligen). De andra tre beräknas brunsta i veckan som kommer. Kan bli knixligt med midsommar men går det så går det. Så otroligt spännande med hingstvalen, det är faktiskt det roligaste av alltihop! Att klura över sina egna stons för- och nackdelar, hitta hingstar som kompletterar och förstärker de bra sidorna, kombinera detta med lagom mycket linjeavel och dessutom producera en avkomma med säljbar stam - inte alltid så enkelt! Men man lär sig mer och mer hela tiden och jag håller min linje och litar på den.

 

Fryskärl med spännande små krumelurer inuti ;-)

 

//J

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)