Hur blir det med semintransporterna?

2018-03-19

Ni har säkert läst i olika medier att PostNord har ändrat sina rutiner och från och med 1 januari numera har två dygn på sig att leverera försändelser. Detta gäller ÄVEN express som den kylda sperman skickas med och ändringen beror på en lagändringen som det inte verkar som att branschen kunde förutspå.

Som det ser ut i år kommer detta inte vara några stora problem för oss, bortsett från er som ska använda hingstar i norra Sverige och på Gotland. Från dessa (och troligen några till) kommer vi inte att kunna få transport över natt, åtminstone inte med PostNord. Ni som har provat andra transportfirmor vet att det åtminstone ibland finns alternativ men de är ofta väldigt dyra.

Det filas lite runtom i stugorna på alternativa transporter, förhoppningsvis blir dessa idéer verkliga men det vet vi inte riktigt än. Säsongen närmar sig med stormsteg och även om vi på våra breddgrader inte gärna seminerar innan 1 maj börjar man ju skicka på hingstarna inom bara ett par veckor. 

Hittar vi inga bra alternativ till PostNord kommer detta att behöva påverka några hingstval, eller så får man göra som förr - ta stoet till hingsten. Vi hoppas att det ska finnas lösningar såklart. 

 

Ett minne blott?

 

Jag brukar säga att en parameter i hingstvalet är möjligheten att få sperma, i år är den parametern minst dubbelt så viktig att ta hänsyn till! Kolla detta noga innan ni bokar hingst - gäller framförallt travhingstarna som ju för det mesta har en bokningsavgift. 

I övrigt tror vi att det ska fungera som vanligt. Utlandsskick brukar alltid funka bra hit, åtminstone med DHL och TNT. Alternativet fryst finns alltid, även om det sorterar bort en del ston (maidenston över 8 år och de som inte haft föl på flera år vill vi inte ha på fryst, ej heller sk "problemston"). Tänk dock på att vi inte har obegränsad kapacitet på fryst så det är bra att boka i god tid.

Ring eller maila mig om du funderar på något! Kom ihåg att de enda dumma frågorna är de som aldrig ställs :-).

 

//J

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)