Scandinavium

2014-02-28

Det fick bli en tur till Göteborg i år också. Det hör ju liksom till traditionen, även om man ser otroligt mycket hoppning på både vanlig TV och web-TV finns det inget som slår lite riktig hoppning på stor arena!

Jag vann dessutom en biljett till Hästföretagarforum, så det blev naturligt att åka ner på torsdagen. Jag har besökt forumet förut, tycker det är ett väldigt bra initiativ även om det har känts lite "tomt" ibland (inte på folk, men på idéer och resultat). I år var det extremt blandad kvalitet på föreläsarna. Jag vill inte framhålla de jag tyckte var dåliga, men de som var riktigt riktigt bra var Patrik Kittel och Andrea Barth - de lyfte hela dagen!

Patrik hade jag inga förväntningar alls på (och då blir det ju oftast bäst). Han berättade om hur han byggt upp sitt företag från ingenting, och framhävde verkligen att man KAN starta från ingenting och ändå komma nånstans i den här branschen. Man hör så ofta att "man måste ha pengar", "man måste ha traditioner i släkten", men han hade ingetdera och har arbetat sig upp den hårda vägen. Det var väldigt fascinerande att lyssna på honom - och vilken god talare! Han skulle kunna göra sig en karriär som föreläsare vilken dag som helst, får ni tillfälle att lyssna på honom rekommenderar jag verkligen att göra det.

Andrea berättade om hur hon som ridskolechef jobbat för att lyfta Södertälje Ridklubb (som blev Årets Ridskola i år). Detta var ett föredrag som jag egentligen inte ens tänkt lyssna på, jag driver ju som bekant ingen ridskola, men valde ändå att stanna. Vilken tur att jag gjorde det!

Ytterligare en riktigt duktig talare, och tillika eldsjäl och inspiratör. Hon fick mig att återfå tron på att det faktiskt GÅR att driva ridskola med en förening i botten med mycket bra resultat.

Ja, detta var de två höjdpunkterna som jag personligen fick med mig från forumet. Tyvärr fanns alldeles för lite tid till diskussion och nätverkande, vilket jag tycker är det absolut viktigaste i dessa sammanhang. Dessutom är det märkligt att det varje år kommer mycket folk, men sällan såna som jag själv har kontakter med i vardagslivet? Man tycker att Göteborgstävlingarna är en sån stor happening, och "alla" är faktiskt där - varför är de inte på Hästföretagarforum?

Att ha föreläsningar som handlar om skillnaden mellan konsumentköplagen och köplagen kändes nästan plumpt. Som om vi inte allihop redan visste det? Det vi behöver veta mer om är hur vi hanterar det! Det blev lite väl låg nivå emellanåt. Det finns många intressanta aspekter på dessa frågor men det fanns inte tid, utrymme eller kompetens att diskutera dem på ett rättvist sätt upplevde jag.

Det samma för Skatteverkets inlaga. Allt de berättade visste vi nog redan, men man vill ju ha svar på sina följdfrågor och känna att det finns en dynamik i tänkandet. Men det är kanske för mycket begärt av en myndighet...

Nåväl. Det är ändå alltid intressant att delta på såna här tillställningar, och alltid knyter man några nya kontakter och får lite inspiration och andra infallsvinklar. Själv känner jag att jag måste styra upp min verksamhet bättre, skriva en tydligare och mer uppdelad budget och följa upp mina resultat snabbare och värdera dem på ett objektivt sätt. Så det får bli hemläxan.

 

Liten lunchmacka ;-)

 

Det blev såklart några varv på Eurohorse-mässan också. Så märkligt att det finns så otroligt mycket fina och bra saker att köpa, och ändå lyckas jag aldrig få med mig nåt hem? Jag köpte en Loka Citron för 30:-, visserligen dyr men inte särskilt unik ;-). Jag är i sanning en urusel shoppare.

Träffade dock en hel rad goda vänner så det blev mycket snackande. Kikade också lite på transporter, jag har en plan att byta ut min så småningom men det blir kanske inte förrän nästa år. Nu vet jag i alla fall vad jag ska ha.

När kvällen kom var det så dags för hoppning, en 1,45-klass och en 1,50-klass gick på torsdagskvällen. Jag är som vanligt mest intresserad av hästarna som deltar och deras härstamning, så det blir mycket knappande på telefonen. Kan tänka mig att mina grannar tyckte jag såg något nördig ut!

Såklart är det också kul när det går bra för de svenska ryttarna! Det är ett otroligt tryck i Scandinavium under hoppningen, till och med i de lägre klasserna är publiken helt outstanding. Båda klasserna vanns av en sydafrikan som tydligen väntat i många år på att bli inbjuden, så det var väldigt roligt. De hade en vacker men lång nationalsång, som vi dessutom fick höra flera versioner av eftersom musikläggaren inte hade helt koll på vem som var aktuell...

Här hemma rullar det mesta på. Ett par hovbölder har vi haft i geggan, inte särskilt konstigt med tanke på vädret. Märrarna börjar bli tjocka och jag längtar efter föl! Dohna åker på utbildning om nån vecka så får vi se om hon blir såld frampå vårkanten. Berling hoppas jag också på att sälja, annars är salulistan ganska tom för dagen.

Om två veckor är det bruksprov på Flyinge, eventuellt åker jag ner ett par dar beroende på hur läget är på hemmaplan. Det var ganska tunnsått med intressanta hingstar under lång tid, men nu har det trillat in några spännande individer som vore kul att se. Om inte annat så är det alltid kul att komma till Skåne och träffa folk!

 

//J

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)