Fortbildningskurs

2016-02-21

I helgen har jag varit på fortbildningskurs för seminassistenter. Mycket givande! Vi höll till på Wenngarns slott utanför Sigtuna, och bara det var en upplevelse i sig. Fantastisk miljö och ännu bättre mat!

Första dagen, lördag, hade vi en föreläsningsserie av den kända professorn Mats Troedsson. Mats jobbar i USA sen många år tillbaka och har gjort mycket forskning på hästreproduktion. Vilken otrolig kunskapskälla! Han pratade bland annat om fryst sperma och vad som avgör hingstarnas fertilitet. Det är oslagbart att få lyssna till någon som verkligen har fördjupat sig i något som man själv är intresserad av. Vi fick svar på många frågor men kanske ställdes inför ännu fler.

På kvällen åt vi middag, riktigt bra mat och otroligt trevligt sällskap. Vi hade långa diskussioner om bland annat hästfotografering, hingstval och mitt gamla sto Misty ;-).

En god natts sömn på den gamla anstalten (http://www.wenngarn.se/facilities/hotellanstalten/) och sen var det på't igen!

Söndagen ägnades åt ljusprogram i lösdrift, virus och vaccinationer samt hur man gör sin egen hygienplan.

Det är väldigt givande att umgås med så många likasinnade, nu var alla föreläsningspass också intressanta - men man ska inte underskatta fikarasterna! Vi har alla olika erfarenheter och man utbyter mycket tankar under en sån här träff. Det är blandat travfolk och ridfolk så det blir inte lika mycket nördigt på hingstval och annat som "det brukar vara", utan mer koncentration på spermier, fredagsskick och andra allmänna frågor som berör alla i stuteribranschen.

Jag blir alltid otroligt inspirerad av de här sammankomsterna! Nu har jag på min att göra-lista att fixa en fungerande karantänavdelning och hitta en teaserhingst (vet ni någon så hojta - helst B el C-ponny). Och en massa annat förstås :-).

Om tre veckor är det bruksprov, då är det dags att fylla på ännu lite glöd inför säsongen!

 

Bilden visar hur utvecklingen har sett ut angående bakterietillväxt på skickad sperma från 2000-2010. Inte så bra som synes - den högra stapeln betyder riklig tillväxt. Varför blir det så här?

 

//J

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)