Att välja hingst - svårast men roligast!

2022-04-03

Från mitt helt personliga perspektiv är en av de allra roligaste delarna med avel att välja ut de ston och hingstar man vill avla med och sen matcha dessa med varandra. Det är också väldigt individuellt hur man tänker och resonerar och det går egentligen inte att säga att något är rätt eller fel. 

Precis som när man väljer sto är den viktigaste frågan att ställa sig "Vad är avkomman tänkt att användas till?". Ska den säljas som föl, produceras som unghäst eller vill man ha en häst till sig själv? Jag vill påstå att samtliga hingstar på marknaden idag är välavlade och man behöver egentligen inte välja bort någon, men de bidrar såklart med olika egenskaper och har olika hög grad av "kommersialitet". 

Om man vill sälja föl så är min starkaste rekommendation att först selektera ordentligt när det gäller sitt/sina ston. Först därefter är hingstvalet viktigt. Fölköpare är generellt sett mycket noggranna med mödernet på hästen. Självklart spelar pappan också roll och då gäller det kanske framförallt att ha en "känd" pappa. Jag tror inte, som några, att hingsten behöver vara topp tio på någon världsranking utan det handlar om att den syns på tävlingsbanorna eller har väldigt eftertraktade blodslinjer till exempel. Sen är allt en prisfråga såklart men vill man sälja föl vill man helst gå med plus på försäljningen tänker jag. 

Vill man ta fram en lovande unghäst som man kanske kan sälja för lite mera pengar behöver man ta fram spåkulan. Vem vet vilka fäder som är mest eftertraktade om 4-5-6 år? Gissa kan man alltid och det är också en av tjusningarna med avel ur så många olika perspektiv. 

Ska man producera en häst till sig själv tror jag magkänslan är det viktigaste, utöver själva matchningen med stoet såklart. För egen del tycker jag det är jätteviktigt att faktiskt tycka om hingsten. Jag vill bara avla på ston jag älskar och ska de få bra föl tror jag det är en bra start att även tycka om hingsten. 

Så hur matchar man då? Fråga tio olika uppfödare och du får tio olika svar! Det finns många parametrar att ta hänsyn till. 

Du måste ha möjlighet att få sperma från hingsten. Står den utomlands måste den stå på sk EU-station och du måste använda en mottagarstation i Sverige som bor tillräckligt nära en flygplats OCH din station måste vara införstådd med vad det betyder att få skick med flyg. Därutöver måste du eller din stationsägare också vara beredd att köra och hämta vid flygplatsen eller motsvarande. 

Nästan alla hingstar som står i Sverige skickas med den sk "Slingan" och det funkar alldeles utmärkt. Då kommer sperman under natten/morgonen till din seminstation. 

Alla hingstar fungerar inte att skicka på och även för dem som normalt sett funkar så varierar fertiliteten. Har du ett sto som inte är självklart enkel att få dräktig, t ex pga ålder eller tidigare bekymmer, är det klokt att välja en hingst med god fertilitet. De flesta hingsthållare är väldigt öppna med detta och även stationerna brukar ha koll på läget när vi kommit en bit in på säsongen. Fertilitet har ganska hög arvbarhet vilket innebär att vissa hingstlinjer är bättre och vissa är lite sämre. 

Vilka egenskaper ska man då se efter? Som sagt så är alla hingstar väldigt väl selekterade idag och de som bedöms i det svenska bruksprovet har offentliga poäng som alla kan se. Nuförtiden har vi olika nivå på godkännande, "premierad" respektive "accepterad" där det senare betyder att hingsten är tillåten att avla med men att avelsföreningen inte bedömer att den kan föra aveln framåt. Men vill man tillverka en slutprodukt att rida på själv har det ju mindre betydelse. Mycket om detta finns att läsa på nätet. 

Det råder delade meningar om man ska förstärka stoets goda egenskaper eller kompensera hennes svagheter med sitt hingstval. Själv tycker jag att man behöver göra båda. Men igen är avelsmålet viktigt. Man måste också kunna tänka att två väldigt olika hingstar kan passa samma sto men att de troligen producerar två ganska olika avkommor. Det behöver absolut inte vara fel att fundera mellan individer som inte alls liknar varandra enligt min åsikt men jag vet att det finns många som säger emot. 

Rent praktiskt är det också viktigt att kontrollera att hingsten är tillgänglig. Några finns bara på fryst och några tävlar. Ibland vill de inte hoppa på bocken och även avelshingstar kan skada sig akut. Därför är det väldigt viktigt att ha en plan B och kanske till och med en plan C när stoet närmar sig semineringsdags. Det är oerhört frustrerande att stå med ett högbrunstigt sto och inte ha en plan om den första inte går i lås!

Det är också viktigt att betala språngavgift eller bokningsavgift om det krävs innan första beställning, annars riskerar man att bli utan. SWB-ston ska registreras på språngrulla och travarston måste ha ett bokningskontrakt. 

Sen är det trots allt så att även om man har det bästa sto man kan tänka sig och väljer hingst efter alla konstens regler så kan man faktiskt få alla dåliga gener i en och samma avkomma. Avel är ett lotteri på många olika vis. Jag har själv gjort några helsyskon och de är verkligen sällan särskilt lika varandra. Men ju mer man lägger ner sig och fattar välgrundade beslut desto färre nitlotter uppträder i systemet. Och så är det så fantastiskt roligt att se sitt resultat efter allt tankeknådande!

Hingstar finns på en himla massa sidor och en bra start för dig som avlar SWB är www.sprangrulla.se. Motsvarigheten för travare heter www.breedly.com. Därutöver finns massor att läsa på webben. Har du t ex ett ponnysto brukar jag rekommendera respektive rasförenings sida. 

Lycka till!

 

Brightness, född 2017 e Colmander - Click and Cash - Cortez. Dubbeldiplom på treårstest och nu dräktig med Silber Sky F för att producera en fälttävlanshäst 

 

//J

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)