Det är inte ytan som räknas

2020-11-29

Ridsporten fascinerar mig på många vis. Ett av dem är det otroligt stora spannet mellan "ytan" och "verkligheten". En bekant till mig skrev för en tid sen på något av avelsforumen om att "det är mest champagne nuförtiden". Jag blev förvånad över det. Det är väl ganska lite champagne?

Visst är vi (åtminstone "normala" år) iväg på glassiga evenemang och visst firar vi då och då med bubbel, och ofta berättar vi om detta i sociala medier. Men alla av oss är väl väldigt medvetna om att detta är en otroligt liten del av sporten och branschen. 

Den största delen av tiden går vi hemma på våra gårdar, den här årstiden mestadels i mörker och lera. Vi uppfödare mest matar, skottar skit och tänker på hingstar till nästa år, de som rider och utbildar våra hästar kämpar på i kalla ridhus och på halkiga vägar. Alla har sin egen vardag och jag tror i grund och botten att de flesta av oss älskar den. 

För mig är det lite viktigt att bära med sig detta. Detta "inställda år" gör det extra viktigt. Ridsporten handlar såklart i hög utsträckning om att ha möjlighet att visa sina hästar på tävling, att träffas och mingla på championat och att som vardagsryttare heja fram idolen på Friends. Men allra mest handlar det om kärleken till hästen och vardagen kring den. Passa på nu och ta tillvara på vardagen! Träna på detaljer, klia fölen bakom öronen och ring och prata hingstval med så många du hinner :-).

En annan del av ytan är att vi inte heller alltid har så lätt att förstå hästens behov. Det liv våra tävlingshästar lever idag är oerhört långt från deras biologiskt naturliga liv. Även om de är domesticerade sen tusentals år och hårt avlade på vissa egenskaper så finns ändå en del grundläggande behov kvar, såna som att röra sig mycket och äta huvudsakligen grovfoder. Behovet av guldknoppar i stallet är enligt min bedömning ganska ringa. Fundera alltid ett extra varv: Är det för min skull eller hästens jag gör detta - och om jag ska göra något för hästen, vad är då det?

 

//J

 

Inte en guldknopp så långt ögat kan nå! Unghästar hos Harm Thormählen som vi besökte i januari. Harm har bl a fött upp hästar som Capitol I, Quite Easy och Fein Cera. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)