Valencia

2011-11-16

Idag har Valencia åkt till de evigt gröna ängarna. Ett tungt beslut men ändå kändes det rätt. Men det är alltid jobbigt att ta bort en älskad vän och det blir faktiskt bara värre med åren.

Valencia köptes av mig 2006. Hon hade då avslutat en lång tävlingskarriär med placeringar upp i svår hoppning. Hennes tidiga år reds hon av Helena Persson, som också tävlat Valencias syster Verona - en ekipage som vann tre SM-guld! Valencia har flera syskon i svår hoppning och ett par systrar har belönats med Elit.

Innan hon kom hit hade hon fått avkommorna Vienna (e Aerline H, 9 9 i hoppning på treårstest) och Venice (e Cardento, felfri nationell 1,20 som sexåring).

Hon betäcktes första året med Hip Hop och resultatet blev Viktor, som i år kommit ut på tävlingsbanan. Han gick inget treårstest utan istället direkt ut i sporten och har nu som fyraåring några felfria 1,00-hoppningar.

Eftersom jag var nöjd med resultatet så blev det Hip Hop även året efter, och 2008 föddes Toscana. Hon visades på treårstest i år med 8 8 i hoppning.

Året efter var Valencia dräktig med Carême men kastade ett hingstföl i februari.

2010 fölade hon efter Click and Cash, ett sto - Valerie - som planeras att gå in i avel här så småningom.

Hon blev dräktig med Baltimore 2010 men kastade återigen vintern 2011. Som ett sista försök seminerades hon med Chin Top i två brunster men blev inte dräktig.

Jag kände att Valencia har gjort sitt, på tävlingsbanan och som fölsto. Hon var inte helt fräsch i sina framben det sista halvåret så att bli promenadhäst var inte heller ett alternativ.

Valencia var den absolut snällaste häst jag någonsin träffat, genom alla år, och jag tror inte att det finns möjlighet att hitta hennes motsvarighet vad gäller temperament. Så genomärlig och mild men samtidigt en riktigt taggad häst att rida! Ett fantastiskt sto, helt enkelt.

Detta är det värsta med att ha djur - att behöva fatta de svåra beslutet när det är dags för dem att vandra vidare.

 

Hubertus 2006

Jag och Valencia vinner Hubertusjakten i Ransäter 2006

 

Ha det gott i Trapalanda, älskade vän! Ditt minne lever vidare. Tack för allt du gett oss.

 

//J

 

 

Antal kommentarer: 2

2011-11-22 09:47:30 - Maria

Vad tråkigt att höra Jenny. Valencia har dock gett en del fina avkommor och vår Toscana har nog fått flera av Valencias goda egenskaper. Kramar från oss!

2011-11-29 07:42:19 - Marie

Usch, det är aldrig kul med de besluten man måste ta när man har djur.:( Man får tänka på den tiden man fick ha med dom.
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)