Stoval och förutsättningar för dräktighet

2022-03-13

Stoval? Vadå, det är väl hingst man väljer tänker du. Ja såklart, men först måste man faktiskt "välja sto" även om det i praktiken betyder att fundera över om mitt sto är lämpligt för avel. 

Fördelen med att ha ston som ridhästar/travhästar är att man alltid har ett alternativt användningsområde för dem om de av olika anledningar inte fungerar i sporten. Det är också många som vill betäcka sitt sto för att man "vill ha en likadan", och utöver detta finns många anledningar till att sätta stoet i avel. 

Min uppfattning är att ingen val är fel men man ska göra medvetna val. Den första frågan man ska ställa sig (tycker jag) är: "Vad är avkomman tänkt att användas till?". Ofta är ett första ställningstagande om man ska sälja eller avla till sig själv. Redan här behöver en värdering av stoet göras. Kan hon bidra själv och föra aveln framåt? Blir nästa generation bättre än henne själv? I Sverige har vi en prestationsinriktad avel rent generellt så om man ska ha en chans på marknaden måste man ha ett sto som är betydligt bättre än genomsnittet.

Om man ska göra en häst till sig själv är inte säljbarhet särskilt viktigt förstås. Man bör dock ha i bakhuvudet att livet kan förändras. Det är dyrt att hålla på med hästar och att tillverka en häst som absolut ingen annan skulle kunna tänka sig att köpa kan betyda att man målar in sig i ett hörn. 

Ens egna avelsmål påverkar alltså stovalet i hög grad. 

Så, om man nu utifrån sitt avelsmål konstaterat att stoet är lämpligt för avel så kvarstår ändå några faktorer att ta hänsyn till. Den viktigaste är kanske stoets ålder. Det kommer varje år ston till oss som är mellan 15-20 år och är så kallande maidenston - dvs ston som inte fölat tidigare. Ibland har de fölat som fyraåring, som ju är vanligt hos ridhästarna, men det är ändå väldigt länge sen. 

För hästar är det inte farligt att vara i avel i hög ålder (jämfört med t ex hundar eller för all del människor, där ju riskerna ökar markant). Däremot minskar fertiliteten från ca 15 års ålder. Om stoet har fölat varje år eller åtminstone många gånger är det annorlunda men för maidenston är det viktigt att veta. 

Om man har ett äldre sto är det därför bra att förbereda sig på att det kan vara lite svårare att få henne dräktig. Man bör välja en hingst med hög fertilitet och god tillgänglighet för att optimera förutsättningarna.

Börja inte för tidigt! Varje år hör jag "vi måste börja seminera tidigt så vi har många chanser". Tyvärr är detta kontraproduktivt. Eftersom ston inte brunstar under vintern är livmodern ibland "trött" på våren och behöver några brunster på sig för att komma igång bra. Börjar man seminera på första eller andra brunsten är risken stor att man stör miljön och skapar problem som kvarstår hela säsongen. Det vill säga, förutsättningarna för dräktighet minskar om man börjar för tidigt. 

De första vårbrunsterna är ibland väldigt långa och det beror på att hormonnivåerna inte är tillräckligt höga för att stoet ska ovulera (släppa ägg). Då avbryts inte brunsten utan de kan fortsätta i flera veckor. Såna brunster vill vi inte seminera på. Det optimala är om man kan föra dagbok över sitt stos brunster och när intervallen är regelbundna (normalt tre veckor) och brunsterna har normal längd är det dags att seminera. 

Det är också viktigt att lyssna på veterinären. Om denne bedömer att det är en dålig brunst eller om det är klokt att stå över en brunst - insistera inte! Att fatta beslut på känsla är både dyrt och minskar chanserna till dräktighet. 

Om man sen slutligen ser till individen så är några saker avgörande. För det första ska ditt sto vara friskt och må bra. Ibland seminerar man på grund av en skada som kräver lång vila till exempel, då är det viktigt både att stoet inte har smärta (är halt etc) och också att hon klarar av den extra vikt som ett föl innebär den senare delen i dräktigheten. När hon väl har fölat måste hon också kunna röra sig normalt. 

Ston med väldigt dåliga benställ, t ex veka bakkotor eller dåliga hovar måste man också ställa sig avvaktande till. Tänk på att de kommer öka i vikt med 100 kg eller mer! 

Lagom hull är bäst. Lite överhull är inte farligt men underhull är inte en god grund för dräktighet. Full tävlingskondition kan också påverka negativt - kanske framförallt för hästar som tränas hårt, som travhästar och fälttävlan på högre nivå, men det är bra att ha i åtanke. 

Vinterpälsen bör vara helt avfälld innan säsongen drar igång. 

 

 

Gyra e Berlin - Contender, i år dräktig med Emerald van't Ruytershof

 

 

Nästa gång grottar vi ner oss i hingstval!

 

 

 

 

//J

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)