Nya Blup-index!

2014-12-18

Idag publicerades nya Blup-index för stona = lilla julafton för avelsnörden! Hingstarnas resultat kom för några dagar sen, det var glädjande siffror eftersom bland annat Iowa har klättrat rejält - från 7:e till 2:a plats bland Sveriges bästa hoppförärvare.

Blup är som alla vet ett något trubbigt verktyg, man måste ta det med en nypa salt och bedöma siffrorna på gruppnivå. Men det är ändå en indikation och sifforna betyder även i verkligheten faktiskt ett förväntat avelsvärde. Sen kan det för vissa individer vara mer rätt än för andra, men jag tycker ändå att det är användbart. När man är "tränad" inom lantbruket, där Blup för korna funnits i evigheter, har man kanske en annan syn på det än hästfolk i gemen. Vad vet jag.

I år hade jag faktiskt sinnesnärvaro nog att skärmdumpa mina egna ston innan systemet uppdaterades. Jag brukar alltid glömma det och då är det så svårt att jämföra...

Årets glädjeämne - mycket tack vare pappa Iowa såklart - är Montana. Hon gick från 138 till 144 i Blupindex för hoppning! Fair Choice sjönk ett pinnhål, från 134 till 133, likaså gjorde Chivonne Z som sjönk från 127 till 126. 

Att de äldre stona sjunker är helt naturligt, eftersom aveln går framåt.

Mina båda ungston som är sparade för framtida avel fick sina första index i år. Valerie landade på 133 och Darkness på 135. Riktigt kul!

 

 

Jag hittade ett sto jag ville köpa häromdagen också, men hann inte slå till förrän hon var såld. Det är så sällan det finns bra ston till salu i Sverige så man får nog vara snabb när de dyker upp!

Ikväll åkte förresten millimeterpappret fram... vi måste bygga ut. Jag har fått till en ritning med sju nya boxar och en liten ligghall, det låter lagom :-).

 

//J

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)