Höstinspiration

2023-10-10

Blogg är väl ganska omodernt... om det kan tjäna som ursäkt för att det blir ett inlägg per år :D. Men bättre än inget. 

Jag älskar hösten, det är min favoritårstid och har alltid varit. Det är lugnt och samtidigt har jag oftast mycket energi och vill göra en miljon saker innan april (då tiden liksom tar slut). Tyvärr är som bekant tiden begränsad.

I förra veckan och helgen gick Breeders av stapeln. Det blev som vanligt en resa till Skåne, i år utan häst. Det är så roligt att träffa massor av hästnördar och få förmånen att se många av landets absolut bästa unghästar! Alltid lärorikt och inspirerande och många nya tankar väcks. I år hann vi också med ett roligt besök på Lövstas "Skånefilial" Borebackar gård, fantastiskt fin anläggning. Stort tack för visningen!

Seminsäsongen har löpt på väl. Vi har haft ett normalt antal ston men fler travare än vanligt vilket är himla roligt! Jag kan inget om trav tyvärr men älskar att lära mig saker så jag kanske måste ägna vintern åt lite studier. Avelsrådgivare kommer jag inte att bli men det är väl bra att ha lite koll på blodslinjerna. Vädret har som bekant lämnat en del i övrigt att önska men min bedömning är att det inte påverkade dräktigheterna. 

Egna dräktiga ston inför 2024 är till antalet sju. En ponny och sex SWB (se salusidan, några går att tinga). Ett ganska lagomt antal även om ett par ston också gick tomma. Redan nu snurrar hjärnkontoret för fullt med vilka hingstar som ska användas 2024, det finns otroligt många fina! Jag försöker blanda lite i mina hingstval, eller kanske heter det att sprida riskerna, så att det kommer in några nya tillsammans med de äldre beprövade. För de yngre gäller att de måste ha ett riktigt bra möderne för att komma ifråga. Ibland ställer jag mig dock frågan om man kanske missar riktigt bra individer med ett snävt urval? Någonstans börjar ju alla hingst/stolinjer faktiskt. 

På salulistan finns just nu bara hingstföl, det blev lite ojämn könsfördelning i år och de två stofölen som kom behåller jag gärna även om "alla är till salu till rätt pris" som det heter. Väldigt fina är allihop i alla fall, jag är mycket nöjd med årets kollektion! Fölet på bilden nedan heter Amarillo och är efter Copycat Z (Comilfo Plus - Caretano) och undan High Quality (Cortez - Acapulco Gold), som bland annat lämnat snackishingsten Amaretti HH.

Har du frågor och funderingar kring hingstval, seminsäsongen 2024, bara allmänt vill snacka/skriva eller kanske till och med köpa en häst - tveka inte att höra av dig! Från mitt perspektiv är en av de viktigaste faktorerna för att utveckla vår bransch att vi ökar kommunikationsflödet och gemenskapen för att lära mer av varandra. Sverige är ett så stort land så man springer inte på varandra alldeles för ofta, även om just hösten är fullt av mötesplatser för nördarna - vi ses kanske på någon av dem?

 

copycat cortez

 

//J

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)