Höst – inspirationens tid!

 

2019-11-07

Många ogillar hösten men jag älskar den, det är min favoritårstid. Jag får ett lugn på hösten och blir full av energi. Ja, normalt sett alltså. Den här hösten har varit annorlunda på flera sätt, mest för att lugnet aldrig infunnit sig. Det har helt enkelt varit otroligt mycket att göra på alla fronter. Jag gillar egentligen det men ibland blir det faktiskt för mycket. Man får försöka skala bort men det är inte så enkelt.

 

Hursomhelst, inspirerad har jag ändå blivit. Det händer mycket i hästvärlden, det har varit både Breeders och Elmia, flera auktioner, unghästarna hemma växer och frodas och nu börjar vi planera för nästa års betäckningar. Det är alltid en lite råddig tid innan man har klart för sig hur vinterförvaringen av hästar ska se ut, hos oss är vi alltid noga med att alla trivs och att grupperna är harmoniska. Det kräver en del pyssel.

 

Nu tror jag ändå att strategin är klar, och för dagen är det fullt åtminstone på lösdrifterna. En del förflyttningar blir det säkert ändå i vinter och det står inte på förrän fölningarna drar igång och då ska det möbleras om igen.

 

Om vi ska summera året så har det försäljningsmässigt varit bra. Jag hade som mål att sälja sex hästar i år och har sålt sju (och året är ju inte slut än!). Det föddes fem föl av fem väntade, en av dem har varit sjuk under lång tid och nu väntar en lång tid av avvaktan om hon blir användbar, åtminstone som avelssto. Jag miste mitt bästa sto Cirieka fyra dygn efter fölning, vilket var väldigt tufft.

 

Åtta egna ston seminerades i år, sex blev dräktiga. En av dem är såld, de andra fem var dräktiga vid senaste kollen så nu är det tumhållning som gäller. Följande kombinationer väntas 2020, alla kommer vara till salu och går att tinga redan nu:

 

  • Farinjo des MEC – Hip Hop
  • Cyklon – Heartbeat
  • Cabachon – Cassini I
  • Party Dance – Quintero
  • Cantona TN – Iowa

 

Seminsäsongen kändes svår. I början var dräktigheten bra, och i augusti tickade de också in – men däremellan var det klurigt. Vi hade många krångliga ston kändes det som. Jag trodde förra året skulle vara besvärligt med torkan och värmen, men det var ett mycket enklare år hos oss. I slutänden är ändå ca 90% dräktiga vilket vi får vara nöjda med.

 

Som väl var visade sig årets växtodlingssäsong bli helt normal jämfört med förra året. Även om det var torrt i perioder växte betena bra hela sommaren och grässkörden var fullt tillräcklig. Nu har hösten varit onödigt blöt men jag antar att det behövs av en massa anledningar. Geggigt blir det dock! Hos oss har det dock varit minusgrader nu i nån vecka så det är helt ok i hagarna. Vi har så stora ytor så det blir egentligen aldrig något stort problem med vare sig lera eller ”knöggel” när den fryser, men så jäkla kul är det förstås inte.

 

Cirieka (till vänster) och dottern Queen Isabella e Quintero

 

Själv hoppas jag bara på en snäll vinter nu!

 

//J

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)