Det drar ihop sig!

2019-01-26

Tro det eller ej men våren närmar sig med stormsteg! Om några dagar har vi avverkat hela januari och här väntas första fölet redan 1 april. Det är ju om bara två månader! Vi har rejäl vinter med flera decimeter snö och 5-15 minusgrader stadigt så det känns faktiskt avlägset - men jag vet ju att det går fort nu (dvs fortare än vanligt).

Även om våren känns långt borta kan det börja bli dags att tänka på seminsäsongen (OBS - tänka, inte göra. Vi öppnar nånstans i slutet på april). När ljuset kommer börjar stona att brunsta och man kan föra lite dagbok för att få koll på dem. Det bästa är oftast att komma till oss när de är på väg in i brunst. Man måste dock vara medveten om att ganska många ston inte alls visar yttre brunst, åtminstone inte hemma.

Om ni planerar att seminera med fryst sperma kan det vara idé att redan nu fundera på hur det ska skickas och från vart. Ganska ofta kan man samtransportera och hålla nere kostnaderna. Detta gäller i synnerhet från utlandet men även inom Sverige. Det är såklart heller inte rasbetingat och inte alldeles för sällan lagras hingstarna tillsammans. Hör av er till mig om det är aktuellt så kan vi hjälpas åt att lösa logistiken.

För er som har ston som ska föl innan seminering (det är bra att göra saker i rätt ordning) rekommenderar jag att komma till 30-dygnsbrunsten. Missar man den vill det gärna krångla tycker jag. För att hinna är det lämpligt att komma runt dygn 25, lite beroende på veckodag.

Här finns en liten FAQ om hur allt funkar.

 

Kändisbarn, Flips Little Sparrow - född hos oss

 

//J

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)