Årskrönika

2015-12-27

Jag har ju faktiskt blivit ganska mycket bättre på att blogga så själva bloggen är inte längre en årskrönika - men det här inlägget ska försöka att sammanfatta året som gått.

 

 

Man vågar knappt säga sånt men 2015 har varit ett riktigt bra år. Det är kanske ett resultat av att några år innan krånglade desto mer. Så är det med allt, det går upp och ned. Ofta när det går ned känns det dock som att det aldrig kommer gå upp igen. Allt bara jävlas och problemen staplar sig på varandra. Det blir i regel kostsamt dessutom. När man jobbar med biologi som vi gör är man många gånger också ganska maktlös.

Nåväl. 2015 har förflutit (hittills ;-)) utan större bekymmer, vilket är otroligt skönt. Om inte annat hinner man ladda för att krånglet återkommer, för det gör det förr eller senare.

Jag har aldrig köpt så många hästar som det här året! Det började i februari då jag köpte Heather Primera (Heartbeat - Cortez), som nu är dräktig med Corporal VDL. 

I maj köpte jag Halmerette B (Zambesi - Julio Mariner xx) och hon är dräktig med Quintero la Silla.

Det var väl nog, egentligen, men när hösten kom återkom suget och jag köpte två dräktiga ston - Thimberly e Clearway - Alasca, dräktig med Party Dance, och Abbedissa xx e Bosun's Watch - Lend a Hand, dräktig med Calandro.

Således har vi sex egna dräktiga ston inför 2016.

Jag har sålt en del hästar också. Athenas Dohna såldes till Jessica i Lundsbrunn. Alla årets föl såldes: Lexington till Emma i Halmstad, Corona Z till Malin i Alunda och Fire till Stall Q i Rimbo. Även Hipster som bott här sen han var föl (född 2013) såldes vidare, till Pia i Knutby. Tre av fem till Uppland alltså! 

Mina äldre uppfödningar har tävlat bra. Sandy och Valerie kvalade till Breedersfinalen båda två, i hoppning respektive fälttävlan. Ingen av dem kom dock till start pga småskador. Nu är de igång igen och vi hoppas såklart på nästa år. Helsyskonen Viktor och Toscana har tävlat med Christin på ryggen, Viktor tillbaka efter lång konvalescens och riktigt taggad! Under 2016 kommer förhoppningsvis flera ut på tävlingsbanan, ett par har hamnat hos riktigt duktiga ryttare så jag hoppas att de tas tillvara ordentligt. 

Lamm föddes det ju också såklart, ca 25 stycken blev det och det var en himla drös med får här under sommaren. Nu är det bara tackorna och baggen kvar (igen) och de är installade för vintern. Lugnt och skönt ;-). Till våren kommer nya hoppas vi.

Fyra föl föddes (en inackordering utöver de ovan nämnda). Cirieka miste sin fölunge i samband med fölning vilket såklart var hemskt tråkigt. Det var årets stora motgång. Jag grät i flera dagar. 

Seminsäsongen flöt på bra. Vi hade även frysstona här för första gången eftersom Annika slutat helt med hästar på hemmaplan. Det fungerade riktigt bra och nu har vi väl satta rutiner inför nästa säsong även på fryssidan. Det var en jämn tillströmning av ston totalt sett, antalet var något färre än 2014 men det var nog också att betrakta som ett rekordår - 2015 kanske mer normalt. Men naturligtvis hoppas vi på ytterligare några ston 2016, vi är redan laddade! Det känns verkligen som ett uppsving i hela branschen, åtminstone på ridhästsidan (vi tar ju emot ston av alla raser). Runt 1 maj drar vi igång.

Växtodlingssäsongen var lite speciell men bra. Det blev ju aldrig någon sommar! Men gräset växte (som gräs...) och vi hade både bete och vall av bra kvalitet. Det var en bra lantbrukssommar fast sämre badsommar kan man nog säga. Hästarna hade det också bra med litet insektstryck generellt sett. Vi har avvecklat en del entreprenadmaskiner under hösten och strukturerat om verksamheten, så det blir ingen rundbals- eller flytgödselkörning nästa år (som det ser ut nu i alla fall). Tiderna förändras.

Hösten har varit mild, relativt torr, och lång! Vintern kom i princip först idag. Minusgrader igår och nu snö, för första gången i år. Nu hoppas vi detta hänger i ett tag för det är väldigt bra för hästarna att det blir rent och mjukt i hagarna en period. Skönt!

Hoppas nu att ni alla har en skön julledighet! Personligen har jag frossat i böcker, filmer och ridning. Jag har inga höga krav på julfirande utan ser det som en veckas lugn och ro, det verkar inte riktigt vara den gängse uppfattningen men nån ska väl vara emot och varför inte jag :-D. Ärligt talat har jag otroligt svårt att förstå julhetsen. Passa på att andas i stället när man har några extra dagar ledigt! Det är mitt bästa råd.

Slutligen vill jag önska er ett riktigt GOTT NYTT ÅR! Och hjärtligt välkomna som stoägare/hästköpare/hyresgäster eller bara intresserade vänner under 2016, vi är hemma nästan jämt och tycker alltid det är trevligt att få visa våra hästar och allt annat på gården. 

 

//J

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)