Men… varför är det såhär?

2016-03-05

USAs förra (eller förrförra) utrikesminister Madelen Albright uttryckte en gång att ”det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra”. Jag skulle vilja utvidga begreppet till hästfolk.

Varför är vi så protektionistiska i den här branschen? Varför förstår vi inte att vi alla kan dra nytta av att hjälpa varandra istället? Igår la jag ut en köpesannons på några Facebook-sidor. Jag letar efter en teaserhingst som kan hjälpa oss här med brunststimulering etc. Kanske en godkänd hingst som även kan betäcka men det är inget krav. Jag har letat lite varstans tidigare men kände att det var dags för en bredare sökning.

Men döm om min förvåning – vilken märklig respons jag fick! Ja, det var bara på ett av ställena men där var det desto värre. Så pass illa att jag både tog bort inlägget och gick ur gruppen till slut. Det var ett ”gäng” (3-4 stycken med en uttalad ledare) som hade bestämt sig för att jag var en idiot. De var riktigt elaka och provocerande och jag kände mig riktigt ledsen till slut. Hallå, jag ville ju bara köpa en häst?

Tyvärr är detta inte första gången det händer utan snarare är det i vissa grupper av hästfolk mer regel än undantag. Man utgår liksom från att folk inte vet vad de pratar om och trycker ner dem i skorna så fort de öppnar munnen. Men vad är det för sätt egentligen? Hur kan man i sin vildaste fantasi tro att man får sälja fler hästar eller utveckla branschen om man beter sig så?

Vi är trots allt en ganska smal grupp av människor. Vi har allt att vinna på att hjälpa och stötta varandra. Att samarbeta kan ta oss långt! Vi är ofta i olika delar av hästvärlden, jag medger det, men det är samma djurslag och samma biologi vi rör oss kring. Har vi verkligen råd att vara ”ovänner”? Är det ett klokt agerande?

Som seminstationsägare får man ganska ofta så kallade ”dumma frågor” men för mig finns inga sådana. De enda dumma frågorna är de som aldrig ställs. Vi som varit med en tid måste dela med oss av vår erfarenhet och ha insikten om att de flesta som betäcker sina ston gör det en eller två gånger i livet. Då kan man inte begära att de har en aning om hur saker och ting fungerar. Jag tar alla frågor på allvar och försöker alltid förklara pedagogiskt varför det är på det ena eller det andra sättet för mina kunder.

Nej, lite ödmjukhet skulle nog vara på sin plats hos de flesta faktiskt. Branschsamverkan är ett begrepp man kan komma långt på, lägg till respekt för kunden så är vi en bra bit på väg. Att spela översittare är inte attraktivt vare sig i kärlek eller i affärer.

 

//J

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)